Brol Medical Center este o clinica privata situata in centrul orasului Timisoara cu o experienta de peste 21 ani in chirurgia estetica, infiintata in 1996. https://www.brol.ro
Efectele jocurilor de noroc asupra creierului: cum afectează sistemul de recompensă și nivelurile de dopamină
Jocurile de noroc au făcut parte din viața oamenilor încă din cele mai vechi timpuri. Descoperirile arheologice fac referire la zaruri ca fiind cea mai veche formă de jocuri de noroc și datează din China Antică în jurul anului 2300 î.Hr. Aceste informații dovedite arată că gamblingul era o parte destul de importantă a societății umane străvechi.
Arheologii au mai descoperit urme ale jocurilor de noroc și în Mesopotamia Antică, Egiptul Antic și Grecia Antică.
Din acele timpuri și până în prezent, jocurile de noroc au evoluat uimitor, ajungând la ora actuală să fie jucate în cazinouri virtuale din orice colț al lumii, la orice oră. Oamenii nu au nevoie acum decât de un smartphone cu internet, un cont de jucător pe un site de gambling și o sumă modestă de bani pentru a se distra.
Platformele de jocuri de noroc sunt foarte tentante pentru jucătorii de toate vârstele datorită varietății de jocuri și bonusurilor precum rotiri gratuite, bonus fără depunere, bonus aniversar și multe altele.
Oamenii sunt atrași de jocurile de noroc datorită unui cumul de factori psihologici, sociali și emoționali. Ideea de câștig și recompensă îi determină pe mulți să încerce acest tip de divertisment. De asemenea, socializarea din cazinourile tradiționale este un alt factor important. Iluzia controlului contribuie, de asemenea, la alegerea jocurilor.
Jocurile de noroc au o influență mare asupra creierului uman, iar în cazul unora provoacă dependență.
Cum funcționează mai exact creierul uman?
Înainte să afli ce efecte pot avea jocurile de noroc asupra ta, este util de știut cum funcționează creierul uman, un organ uluitor de complex, care este responsabil de controlul tuturor funcțiilor corpului, comportamentului, gândirii și emoțiilor. Este format din miliarde de neuroni (celule nervoase) care comunică între ei prin semnale electrice și chimice.
Creierul are, de asemenea, mai multe componente, fiecare având o funcție distinctă, precum: luare de decizii, raționament, echilibrare emoțională, durere, vedere, auz, limbaj etc. Amigdala este o componentă care este implicată în procesarea emoțiilor, în special în frică și plăcere.
Neuronii sunt elemente de bază pe care le conține creierul și sunt celule care transmit informații. Neuronii comunică între ei prin transmisie sinaptică, iar substanțele chimice denumite neurotransmițători facilitează comunicarea între neuroni.
Iată care sunt unii dintre cei mai comuni neurotransmițători: dopamina, care este asociată cu recompensa, plăcerea, motivația; serotonina: reglează starea de spirit, iar un dezechilibru al acesteia cauzează depresie și anxietate; glutamatul este important pentru învățare și memorie.
Efectele pe care le pot avea jocurile de noroc asupra creierului
Creierul unei persoane care joacă ocazional nu va suferi modificări pe termen lung, dar în cazul celor care joacă excesiv pot să apară probleme. Jocurile de noroc au influență mai ales asupra sistemului de recompensă și reglare emoțională.
Jocurile de noroc activează eliberarea de dopamină, această acțiune având loc când avem de a face cu o recompensă (fie o anticipăm, fie o primim). În cazul gamblingului, recompensa înseamnă un câștig.
Creșterea dopaminei este determinată și de imprevizibilitatea jocurilor cu rezultate variabile, precum păcănelele. Chiar dacă ai un câștig mic sau unul aproape obținut, se poate declanșa sistemul de recompensă, care îți întărește acest comportament și te face să-ți dorești să joci tot mai mult.
Și zona creierului responsabilă de gândirea rațională și luarea deciziilor poate fi afectată de jocurile de noroc excesive. Abilitatea de a aprecia riscurile și consecințele acestora este afectată, ceea ce cauzează jocul irațional cu pariuri peste posibilitățile financiare.
O stimulare constantă a sistemului de recompensă scade capacitatea de a rezista impulsului de a paria, chiar dacă jucătorul știe că va avea probleme financiare și emoționale. De asemenea, jocul repetat creează toleranță, iar jucătorul trebuie să joace tot mai mult, pe sume din ce în ce mai mari sau să își asume riscuri tot mai mari.
Pierderile financiare mari cauzează dezechilibre emoționale care duc la anxietate ridicată, depresie și blocaj emoțional. Se ajunge la astfel de situații din cauză că sistemul de recompensă este focusat pe jocuri de noroc și ignoră alte surse de plăcere.
Jocurile de noroc pot cauza și apariția de distorsiuni cognitive și credințe false. Unii jucători au credința greșită că pot controla rezultatul jocului, ceea ce nu este altceva decât o iluzie a controlului. De exemplu, se pot simți într-o fază norocoasă sau se pot baza pe superstiții precum un anumit număr norocos. Astfel de distorsiuni cognitive îi țin pe jucători mai mult timp în joc decât ar fi cazul.
Incapacitatea de a mai identifica riscurile și dorința de a-ți asuma riscuri tot mai mari determină încercarea de a recupera pierderile, un comportament foarte riscant și irațional.
Metode de prevenție
Ansamblul de măsuri și modele de comportament necesare pentru a preveni jocurile de noroc problematice este cunoscut sub numele de joc responsabil și este promovat și adoptat de toate cazinourile online legale și reglementate.
Stabilirea de limite de timp și financiare este unul dintre elementele de bază ale jocului responsabil. Este o strategie foarte eficientă pentru prevenirea jocului problematic și care presupune să te oprești din joc în momentul în care ai atins limita de buget și de timp stabilită la început.
O bună înțelegere a regulilor de joc, a șanselor reale pe care le ai și a avantajului casei te va ajuta să reduci riscul de a urmări câștiguri iluzorii.
Cazinourile online pun la dispoziția utilizatorilor metode precum limite de depozit, autoexcludere și pauză de la joc, scopul acestora fiind de a opri dependența într-o fază incipientă.
Verificarea identității de către platformele de gambling face parte, de asemenea, din ansamblul de măsuri de joc responsabil. Astfel se limitează accesul minorilor la cazinouri online.
Concluzie
Jocul în cazinouri este o activitate amuzantă și relaxantă atâta timp cât implică rațiune și autocontrol. Este important să îți urmărești comportamentul, iar în momentul în care observi primele semne ale unei posibile dependențe să ceri ajutor de la familie, prieteni sau specialiști.