Brol Medical Center este o clinica privata situata in centrul orasului Timisoara cu o experienta de peste 21 ani in chirurgia estetica, infiintata in 1996. https://www.brol.ro
Cariile dentare reprezintă deteriorarea țesutului dentar dur (smalț, dentina, cementul dentar) și sunt cauzate de acumularea plăcii bacteriene în cavitatea bucală. Atunci când resturile alimentare, în special cele bogate în carbohidrați și zaharuri, nu sunt îndepărtate eficient prin igienă orală, bacteriile din placa bacteriană descompun aceste substanțe în acizi. Acești acizi erodează smalțul dintelui și în cele din urmă duc la formarea carillor. Află din articolul de mai jos metodele prin care poți scăpa de cariile dentare și cum poți preveni deteriorarea dinților tăi.
Consultul stomatologic
Toate categoriile de pacienți se pot confrunta cu apariția cariilor dentare. Cariile pot apărea din cauza unor factori genetici, probleme ortodontice, anumite afecțiuni (ex. boala de reflux gastroesofagian), sau din cauza dietei bogate în zaharuri și igienei orale precare.
Tratamentul pentru ocarie dentara începe cu un consult stomatologic, pentru o examinare orală. Medicul stomatolog localizează caria și evaluează gradul de deteriorare a dintelui. În stadiile incipiente ale cariilor dentare, medicul poate aplica tratamente cu fluor pentru a remineraliza smalțul deteriorat și pentru a preveni progresia cariilor.
În cazul în care caria a progresat și a format o cavitate în dinte, dentistul curăță țesutul deteriorat și umple cavitatea cu o plombă dentară.
Tratamentul endodontic (tratamentul de canal) este necesar în cazul în care cariile au afectat sever rădăcina dintelui și provoacă dureri intense.
În cazurile în care dintele nu poate fi salvat, va fi necesară extracția acestuia. După extracția dintelui, dentistul poate discuta despre opțiunile de înlocuire a dintelui lipsă. Dacă există mai mulți dinți care trebuie extrași, se poate opta pentru înlocuirea acestora cu olucrare fixa pe 6 implanturi sau alte lucrări dentare, în funcție de necesitățile specifice ale fiecărui pacient.
Igiena orală corectă
Igiena orală corectă reduce semnificativ riscul apariției cariilor dentare. Sfaturile pentru o igienă orală corectă includ:
Limitează-te la trei mese principale pe zi și redu gustările – consumul excesiv al acestor snack-uri pe parcursul zilei oferă bacteriilor o sursă constantă de carbohidrați și acizi, favorizând astfel formarea cariilor;
Evită pe cât posibil consumul de băuturi dulci și acidulate și alimentele bogate în zaharuri;
Încearcă să renunți la fumat;
Periază-ți dinții după masă – acest lucru ajută la eliminarea resturilor alimentare și contribuie la menținerea unui pH echilibrat în cavitatea bucală;
Dacă alegi să mesteci gumă de mestecat, optează pentru una ce nu conține zahăr;
Folosește o pastă de dinți ce conține fluor;
Folosește ață dentară și apă de gură, pentru îndepărtarea plăcii și a bacteriilor;
Programează-te la un cabinetul dentist de două ori pe an pentru control și o curățare profesională a dinților.
În cazul în care prezinți simptomele unei carii dentare, consultă medicul dentist cât mai curând posibil pentru a preveni complicațiile. De reținut faptul că igiena orală corectă nu tratează cariile care sunt în stadii avansate, ci reprezintă o metodă esențială de prevenție a problemelor dentare.
Sursa foto: Freepik
Bibliografie:
· mydental.com, mydental.com/how-to-effectively-get-rid-of-cavities/, accesat la 28.06.2024;
· mayoclinic.org, mayoclinic.org/diseases-conditions/cavities/diagnosis-treatment/drc-20352898, accesat la 28.06.2024;
· health.clevelandclinic.org, health.clevelandclinic.org/how-to-get-rid-of-cavities, accesat la 28.06.2024.